خواص دارویی گیاه کهورک ( جغجغه )

کهورک یا در زبان محلی جغجغه گیاهی است چند ساله به ارتفاع حدود ۳۰ تا ۱۱۰ سانتی متر بومی مناطق بیابانی و گرم و خشک جنوب مرکز و شرق ایران است شکل آن بوته ای که توسط بذر تکثیر میشود این گیاه مقاومت زیادی نسبت به شوری دارد و علف هرز بسیار سمج و مقاومی محسوب میشود.

برگچه ها کوچک، تخم مرغى شکل یا خطّی، عریض و کشیده که سطح زیرین آن کرکدار است برگ ها مرکّب، شامل ۳ تا ۵ جفت تقسیمات شانه اى که هر بخش داراى ۸ تا ۱۲ جفت برگچه است. .ساقه به صورت خاردار و پیچیده است.

میوهٔ آن غلافی به رنگ قهوه‌ای تیره، تخم‌مرغی شکل خمیده و چرمی مانند که بذرها در زمان رسیده شدن  در داخل این حفره‌ها به‌صورت آزاد وجود دارند و هنگام حرکت دادن صدای جغجغه مانندی می‌دهند.

فصل گلدهی کهورک بین اردیبهشت تا خرداد ماه است.عموما برای تثبیت شن های روان کاربرد دارد و غذای مناسبی برای دام ها محسوب میشود

خواص درمانی:

طبق تحقیقات برگ و میوه این گیاه حاوی ۶۸ درصد پروتئین است

از گل های آن برای جلوگیری از سقط جنین استفاده میشود و خاصیت پاک کنندگی دارد

قسمت های گوشتی بین دانه ها در میوه برای درمان آسم روماتیسم و لکه های پوستی استفاده میشود

از جوشانده میوه و ریشه گیاه کهورک برای درمان افراد دیابتی استفاده میشود

معمولا از میوه های خیس خورده کهورک در آب برای درمان بعضی بیماری های کلیوی و ادراری استفاده میشود

میوه و بوته این گیاه بصورت پودر شده برای درمان زخم ها استفاده میشود

این گیاه بی نظیر باعث درمان گرفتگی عضلات ناشی از استرس کاهش فشارخون، قندخون، درد قفسه سینه  و … می شود.

کاربرد های صنعتی:

 از خمیر چوب این گیاه در صنایع کاغذ سازی استفاده میشود

ریشه این گیاه خاصیت رنگرزی دارد و بیشتر در دباغی  و رنگ کردن پوست استفاده می شود.

همچنین دانه های این گیاه نیز پس از سوزندان جهت ضدعفونی پوست ها استفاده میشود.