خواص دارویی گیاه کهورک ( جغجغه )
کهورک یا در زبان محلی جغجغه گیاهی است چند ساله به ارتفاع حدود ۳۰ تا ۱۱۰ سانتی متر بومی مناطق بیابانی و گرم و خشک جنوب مرکز و شرق ایران است شکل آن بوته ای که توسط بذر تکثیر میشود این گیاه مقاومت زیادی نسبت به شوری دارد و علف هرز بسیار سمج و مقاومی محسوب میشود.
برگچه ها کوچک، تخم مرغى شکل یا خطّی، عریض و کشیده که سطح زیرین آن کرکدار است برگ ها مرکّب، شامل ۳ تا ۵ جفت تقسیمات شانه اى که هر بخش داراى ۸ تا ۱۲ جفت برگچه است. .ساقه به صورت خاردار و پیچیده است.
میوهٔ آن غلافی به رنگ قهوهای تیره، تخممرغی شکل خمیده و چرمی مانند که بذرها در زمان رسیده شدن در داخل این حفرهها بهصورت آزاد وجود دارند و هنگام حرکت دادن صدای جغجغه مانندی میدهند.
فصل گلدهی کهورک بین اردیبهشت تا خرداد ماه است.عموما برای تثبیت شن های روان کاربرد دارد و غذای مناسبی برای دام ها محسوب میشود
خواص درمانی:
طبق تحقیقات برگ و میوه این گیاه حاوی ۶۸ درصد پروتئین است
از گل های آن برای جلوگیری از سقط جنین استفاده میشود و خاصیت پاک کنندگی دارد
قسمت های گوشتی بین دانه ها در میوه برای درمان آسم روماتیسم و لکه های پوستی استفاده میشود
از جوشانده میوه و ریشه گیاه کهورک برای درمان افراد دیابتی استفاده میشود
معمولا از میوه های خیس خورده کهورک در آب برای درمان بعضی بیماری های کلیوی و ادراری استفاده میشود
میوه و بوته این گیاه بصورت پودر شده برای درمان زخم ها استفاده میشود
این گیاه بی نظیر باعث درمان گرفتگی عضلات ناشی از استرس کاهش فشارخون، قندخون، درد قفسه سینه و … می شود.
کاربرد های صنعتی:
از خمیر چوب این گیاه در صنایع کاغذ سازی استفاده میشود
ریشه این گیاه خاصیت رنگرزی دارد و بیشتر در دباغی و رنگ کردن پوست استفاده می شود.
همچنین دانه های این گیاه نیز پس از سوزندان جهت ضدعفونی پوست ها استفاده میشود.