خواص خردل چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص گیاه خردل)

خردل (Mustard) منبع عالی ویتامین‌هایی نظیر (آ)، (ای) و (ث) است. خواص خردل شامل کمک به درمان بیماری‌های مفصلی، روماتیسمی و درمان ریزش مو است.

 گیاه خردل چیست؟

 خردل هم خانواده گل کلم بوده و تا کنون بیش از 17 گونه آن در جهان شناسایی شده است. از تخم و برگ این گیاه به عنوان ادویه و چاشنی در تهیه غذاها استفاده میشود. همچنین برگ، تخم، ریشه و گل خردل نیز در طب سنتی برای درمان برخی بیماریها کاربرد دارد. این گیاه بیشتر در جنوب اروپا، آفریقای شمالی و آسیا یافت می‌شود و در ایران نیز در مناطقی مانند مسجد سلیمان رویش دارد. برگ‌های گیاه خـردل مانند برگ ترب بوده و گل‌های آن زرد رنگ و تقریبا به طول دو تا پنج سانتی‌متر است که دانهها در قسمت پایین آن قرار دارند.

خردل به دو شکل میباشد؛ خردل سفید و خردل سیاه. خردل سیاه به شکل دانه و خردل سفید به شکل آرد استفاده می‌شود. دانه‌های خردل را می‌توانید در آب خیسانده، همراه آبلیمو یا سس روی سالاد یا غذای‌تان بریزید و از مزایای سلامتی و فواید تغذیهای و درمانی آن بهره‌مند شوید. در ادامه با خواص خردل و مضرات آن بیشتر آشنا شوید.

خردل (Mustard)

طبع گیاه

  • بسیار گرم و خشک (صفراوی)

طریقه مصرف

  • سس خردل
  • ادویه
  • مصرف موضعی
  • روغن خردل

خواص درمانی

  • خاصیت ضد سرطان
  • افزایش جریان خون با مصرف موضعی
  • مدر، تعریق زا، ملین
  • ضد میکروب
  • تسکین درد بیماریهای مفصلی و روماتیسمی
  • محرک
  • شیرافزا
  • دفع کننده حشرات
  • ملین
  • تحریک ترشح بزاق و افزایش سرعت متابولیسم بدن
  • آرامبخش، پیشگیری از حملات میگرنی
  • درمان ریزش مو

مضرات

  • آلرژی
  • مضر برای افراد دارای سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا
  • مضر برای افراد مستعد به بیماری گواتر
  • منع مصرف در دوران بارداری، شیردهی و کودکان زیر 6 سال

 

ارزش غذایی خردل

 برگ خردل سبز منبع عالی ویتامین هایی نظیر ویتامین (آ)، (ای) و ویتامین (ث) است، همچنین گیاه خردل دارای عناصر معدنی مانند منگنز، کلسیم و مس بوده، فیبر و فولات، امگا۳، اسیدهای چرب، پروتئین، فیبر خوراکی، سلنیوم، آب، گلیکوزیدها و … از دیگر اجزا و مواد موثر موجود در آن است.

جدول ارزش غذایی و خواص خردل

 مواد و محتویات

مقدار در 100 گرم 

 انرژی

26 کیلو کالری 

 چربی

0/2 گرم 

 پروتئین

2/7 گرم 

 کربوهیدرات

4/9 گرم 

 فیبر

3/3 گرم 

 قند

1/6 گرم 

 سدیم

26 میلی گرم 

 پتاسیم

354 میلی گرم 

 کلسیم

103 میلی گرم 

 مس

0/147 میلی گرم 

 منیزیم

23 میلی گرم 

 منگنز

0/480 میلی گرم 

 فولات

187 میکروگرم 

 ویتامین آ

10500 واحد 

 ویتامین ای

2 میلی گرم 

 ویتامین کا

497 میکروگرم 

 

خواص خردل (طبیعت و خواص درمانی)

 طبیعت دانه خردل بسیار گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی خردل عبارتند از:

  •  خاصیت ضد سرطان
  • افزایش جریان خون با مصرف موضعی
  • مدر
  • ضد میکروب
  • مسکن
  • تهوع آور
  • محرک
  • شیر افزا
  • دفع کننده حشرات
  • ملین
  • تعریق زا

فواید درمانی و موارد مصرف خردل

 استفاده از خواص خردل برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد و مصرف آن میتواند به درمان و پیشگیری از برخی مشکلات کمک کند. برخی از فواید مصرف این ادویه پرخاصیت عبارتند از:

  • پیشگیری و کمک به درمان سرطان: ویتامینها و مواد موجود در خردل باعث شده که این گیاه داری خواص ضد سرطانی مفیدی باشد.
  • کمک به درمان بیماریهای مفصلی و روماتیسمی: یکی از خواص خردل کمک به درمان روماتیسم و بیماریهای مفصلی لست. استعمال موضعی و خوراکی خردل در تسکین دردهای مفصلی موثر است. همچنین روغن خردل به خاطر طبع گرمش در ماساژ درمانی و درمان درد سیاتیک و سایر درد‌های مفصلی بسیار موثر است.
  • درمان ریزش مو: ماساژ سر با روغن خردل باعث جلوگیری از ریزش موها و پاک شدن رطوبت سر می شود.
  • افزایش اشتها و کمک به هضم بهتر غذا: جوشانده خردل به هضم بهتر غذا از طریق افزایش ترشحات معده کمک کرده، همچنین خوردن آن به دلیل تحریک ترشح بزاق و افزایش سرعت متابولیسم بدن باعث افزایش اشتها میگردد.
  • تسکین سر درد و کمک به درمان میگرن: جهت درمان سردرد میتوانید مقداری روغن خردل را با عسل مخلوط نموده و بر پیشانی بمالید. ماساژ سر با این روغن در پیشگیری از حملات میگرنی نقش موثری دارد.

  مضرات خردل ( موارد منع مصرف و توصیه های پزشکی)

  1.  برگ خردل سبز اگر قبل از گل دادن گیاه برداشت شود، تقریبا فاقد ماده سمی ایزوتیوسیانات میباشد و لی چنانچه برداشت برگها به موقع انجام نگیرد، بایستی از زیاده روی در مصرف این نوع خردل خودداری نمود.
  2. مقدار ماده اگزالات موجود در برگهای گیاه خردل نسبتا بالا است، از این رو مصرف آن برای افراد دارای سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا بایستی با احتیاط همراه باشد.
  3. خردل حاوی مواد گواترزا بوده، لذا افراد مستعد بایستی از زیاده روی در مصرف آن خودداری کنند مگر اینکه میزان ید کافی از سایر منابع غذایی دریافت نمایند.
  4. به طورکلی لازم به ذکر است با وجود فراوان بودن خواص خردل، مصرف آن برای کودکان زیر 6 سال، زنان باردار و شیرده، بیماران دارای ناراحتیهای گوارشی و یا التهاب کلیوی توصیه نمیشود.