خواص خردل چیست؟ (آشنایی با مضرات و خواص گیاه خردل)
خردل (Mustard) منبع عالی ویتامینهایی نظیر (آ)، (ای) و (ث) است. خواص خردل شامل کمک به درمان بیماریهای مفصلی، روماتیسمی و درمان ریزش مو است.
گیاه خردل چیست؟
خردل هم خانواده گل کلم بوده و تا کنون بیش از 17 گونه آن در جهان شناسایی شده است. از تخم و برگ این گیاه به عنوان ادویه و چاشنی در تهیه غذاها استفاده میشود. همچنین برگ، تخم، ریشه و گل خردل نیز در طب سنتی برای درمان برخی بیماریها کاربرد دارد. این گیاه بیشتر در جنوب اروپا، آفریقای شمالی و آسیا یافت میشود و در ایران نیز در مناطقی مانند مسجد سلیمان رویش دارد. برگهای گیاه خـردل مانند برگ ترب بوده و گلهای آن زرد رنگ و تقریبا به طول دو تا پنج سانتیمتر است که دانهها در قسمت پایین آن قرار دارند.
خردل به دو شکل میباشد؛ خردل سفید و خردل سیاه. خردل سیاه به شکل دانه و خردل سفید به شکل آرد استفاده میشود. دانههای خردل را میتوانید در آب خیسانده، همراه آبلیمو یا سس روی سالاد یا غذایتان بریزید و از مزایای سلامتی و فواید تغذیهای و درمانی آن بهرهمند شوید. در ادامه با خواص خردل و مضرات آن بیشتر آشنا شوید.
خردل (Mustard) |
|
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
ارزش غذایی خردل
برگ خردل سبز منبع عالی ویتامین هایی نظیر ویتامین (آ)، (ای) و ویتامین (ث) است، همچنین گیاه خردل دارای عناصر معدنی مانند منگنز، کلسیم و مس بوده، فیبر و فولات، امگا۳، اسیدهای چرب، پروتئین، فیبر خوراکی، سلنیوم، آب، گلیکوزیدها و … از دیگر اجزا و مواد موثر موجود در آن است.
جدول ارزش غذایی و خواص خردل
مواد و محتویات |
مقدار در 100 گرم |
انرژی |
26 کیلو کالری |
چربی |
0/2 گرم |
پروتئین |
2/7 گرم |
کربوهیدرات |
4/9 گرم |
فیبر |
3/3 گرم |
قند |
1/6 گرم |
سدیم |
26 میلی گرم |
پتاسیم |
354 میلی گرم |
کلسیم |
103 میلی گرم |
مس |
0/147 میلی گرم |
منیزیم |
23 میلی گرم |
منگنز |
0/480 میلی گرم |
فولات |
187 میکروگرم |
ویتامین آ |
10500 واحد |
ویتامین ای |
2 میلی گرم |
ویتامین کا |
497 میکروگرم |
خواص خردل (طبیعت و خواص درمانی)
طبیعت دانه خردل بسیار گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص درمانی خردل عبارتند از:
- خاصیت ضد سرطان
- افزایش جریان خون با مصرف موضعی
- مدر
- ضد میکروب
- مسکن
- تهوع آور
- محرک
- شیر افزا
- دفع کننده حشرات
- ملین
- تعریق زا
فواید درمانی و موارد مصرف خردل
استفاده از خواص خردل برای درمان بسیاری از بیماریها کاربرد دارد و مصرف آن میتواند به درمان و پیشگیری از برخی مشکلات کمک کند. برخی از فواید مصرف این ادویه پرخاصیت عبارتند از:
- پیشگیری و کمک به درمان سرطان: ویتامینها و مواد موجود در خردل باعث شده که این گیاه داری خواص ضد سرطانی مفیدی باشد.
- کمک به درمان بیماریهای مفصلی و روماتیسمی: یکی از خواص خردل کمک به درمان روماتیسم و بیماریهای مفصلی لست. استعمال موضعی و خوراکی خردل در تسکین دردهای مفصلی موثر است. همچنین روغن خردل به خاطر طبع گرمش در ماساژ درمانی و درمان درد سیاتیک و سایر دردهای مفصلی بسیار موثر است.
- درمان ریزش مو: ماساژ سر با روغن خردل باعث جلوگیری از ریزش موها و پاک شدن رطوبت سر می شود.
- افزایش اشتها و کمک به هضم بهتر غذا: جوشانده خردل به هضم بهتر غذا از طریق افزایش ترشحات معده کمک کرده، همچنین خوردن آن به دلیل تحریک ترشح بزاق و افزایش سرعت متابولیسم بدن باعث افزایش اشتها میگردد.
- تسکین سر درد و کمک به درمان میگرن: جهت درمان سردرد میتوانید مقداری روغن خردل را با عسل مخلوط نموده و بر پیشانی بمالید. ماساژ سر با این روغن در پیشگیری از حملات میگرنی نقش موثری دارد.
مضرات خردل ( موارد منع مصرف و توصیه های پزشکی)
- برگ خردل سبز اگر قبل از گل دادن گیاه برداشت شود، تقریبا فاقد ماده سمی ایزوتیوسیانات میباشد و لی چنانچه برداشت برگها به موقع انجام نگیرد، بایستی از زیاده روی در مصرف این نوع خردل خودداری نمود.
- مقدار ماده اگزالات موجود در برگهای گیاه خردل نسبتا بالا است، از این رو مصرف آن برای افراد دارای سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا بایستی با احتیاط همراه باشد.
- خردل حاوی مواد گواترزا بوده، لذا افراد مستعد بایستی از زیاده روی در مصرف آن خودداری کنند مگر اینکه میزان ید کافی از سایر منابع غذایی دریافت نمایند.
- به طورکلی لازم به ذکر است با وجود فراوان بودن خواص خردل، مصرف آن برای کودکان زیر 6 سال، زنان باردار و شیرده، بیماران دارای ناراحتیهای گوارشی و یا التهاب کلیوی توصیه نمیشود.
سس خردل دیجی کالا